Warm water heruitgevonden

Niet alleen zonnepanelen kunnen energieopwekkend werken, ook een simpele vijver kan een bron van duurzame energie zijn. Vraag dat maar aan SolarPro. Het snelgroeiende bedrijf uit Turnhout richt zich naast zonnepanelen, warmtepompen, zonneboilers en pelletketels sinds kort immers ook op het halen van energie uit een vijver in de Waalse gemeente Aat. 

SolarPro is ondertussen twaalf jaar actief in de sector van hernieuwbare energie. Zaakvoerder Joris van Mechgelen begon het bedrijf bij hem thuis. “Begin 2012 is SolarPro dan verhuisd naar een gloednieuwe vestiging met toonzaal in Turnhout. Met ons team van ondertussen meer dan veertien mensen plaatsen we dagelijks zonnepanelen, warmtepompen en geothermische toepassingen. Doordat we deze combinatie van technieken kunnen aanbieden, kunnen we voor onze klanten een volledig project uitwerken. Warmtepompen in combinatie met zonnepanelen zijn immers een hot topic”.

Mysterieuze Facebookfoto

Een ietwat mysterieuze foto op Facebook bracht de bal aan het rollen, deed het bezoekersaantal op de website van SolarPro zowat ontploffen en zorgde voor een ongeziene stormvloed aan reacties aan het adres van het bedrijf. “Op die foto was een ietwat vreemd uitziend apparaat te zien dat klaar was om in het water gedompeld te worden” zegt Van Mechgelen. “Op die foto is een warmtewisselaar te zien. Deze hebben we onder drijvers gemonteerd die we vervolgens te water laten. Het is geen nieuwe techniek, maar onze toepassing. Energie uit een vijver halen, dat wel. We hebben als het ware het warm water heruitgevonden”, aldus Van Mechgelen. “Het werkt eigenlijk als volgt; in de vijver ontspringt een bron waarvan de rivier al enkele decennia geleden drooggelegd is. Daardoor is er een continue toevoer van nieuwe en gratis energie. Het is gewoon een kwestie van deze energie op te nemen, en vervolgens nuttig te gebruiken. De warmtewisselaar zorgt ervoor dat de energie uit de vijver gehaald wordt. Al gebeurt dat niet zomaar: de warmtewisselaar is gevuld met glycol. Dat neemt de temperatuur van het water op en transporteert het naar de aangesloten warmtepomp. Die cumuleert het warmtevermogen van het door de glycol aangevoerde water naar een temperatuur van tussen de vijftig en zestig graden (vergelijkbaar met de temperatuur waarop klassieke radiatoren draaien om je woning te verwarmen) of tussen de vijfentwintig en de dertig graden (denk bijvoorbeeld aan vloerverwarming). Bovendien kan dit systeem ook voor verkoeling zorgen in de zomer. Doordat de vijver de afgelopen vijftig jaar nooit dichtgevroren is geweest, weten we dat deze nooit zal bevriezen, vult Wouter De Meyer, eveneens werkzaam bij SolarPro aan. Daardoor behalen we steeds positieve temperaturen waardoor de warmtepomp aan een hoog rendement kan draaien.

Energie uit grotten onttrekken

Het systeem op zich is niet helemaal nieuw, de toepassing die SolarPro eraan koppelt is dat wel. In Amsterdam bijvoorbeeld, worden woonboten via dit systeem verwarmd, zegt zaakvoerder Van Mechgelen. Ook in de intensieve veeteelt wordt het toegepast. Of bij het onttrekken van energie uit grotten. Wij leveren maatwerk, vanaf het initiële conceptidee tot de oplevering en de follow-up. De enige voorwaarde voor grote projecten is dat er voldoende water in de buurt moet zijn. Toch is het gebruik van oppervlaktewater de grootste troef van het bedrijf. We verbruiken geen druppel water. Ons systeem is gesloten. Een vijver of een ander bassin kost vaak maar de helft van een verticale boring. Wanneer onze klant bovendien zelf elektriciteit produceert door middel van zonnepanelen of een alternatief, is hij quasi onafhankelijk voor zijn verwarming en verkoeling, aldus zaakvoerder Van Mechgelen. Overigens, voor wie niet over onvoldoende water beschikt, kunnen we ook de klassieke diepteboring aanbieden. Wij beschikken bij SolarPro daarvoor over een geothermische boormachine die ons in staat stelt om gratis energie uit de bodem te onttrekken op 100 à 150 meter diepte, al hangt dat ook voor een groot stuk af van de geologie natuurlijk.

Knipsel
Knipsel2
1